♥ ASSALAMUALAIKUM W.B.T♥

♥ ASSALAMUALAIKUM W.B.T♥

Pages

Monday, January 24, 2011

~DRUG & POISON~

AHNYOUNG HASEYO!!

ok..kali ni nk ckp pasal apa yang dah belajar semalam..kire wat revision la skit konon2 nye..utk dak2 KAP leh la wat revision..orang lain leh la sekdar baca untuk tambah info kan.. semalam..subjek Forensik dengan Dr.Marinah..best sangat..nak cite sume pun banyak sangat kan..so nk wat revision sikit2 je la nie..ok,kita bncang pasal tajuk Poison & Drug..


semalam, Dr.M cerita pasal poison ni..untuk capital punishment..mcm kat negara kita,hukuman gantung kan..kan negara2 lain,ada yang guna electric chair..(tp skrang dh xbyk negara guna sbb nmpak kejam),so diorang guna death chamber & suntikan maut..erm....agak seram la gambar death chamber nie..nk tunjuk pun xde..kalo bubuh kang berantu lak blog ni..haih...


1) GAS CHAMBER= dia cam satu bilik besi..cam kebuk wasap pun ade..erk..tp ada cermin..so,waris2 n saksi2 leh tgk upacara tu..kira si pesalah ni leh request la dia nk tgk sp sblum mati kan..ok,apa poison yg dia guna?dalam bilik ni,dia akan guna campuran chemical KCN + H2SO4 yang akan produce gas HCN yang boleh mmbunuh..tempoh masa yang diambil untuk dia mati begantung kepada tahap kesihatan dia,berat,ketinggian dan umur.so,bila dh hbis hukuman tu,bilik tu akan dibersihkan dengan menggunakan anhydrous ammonia.


2)LETHAL INJECTION: ok,untuk hukuman ni,dia ada 3 peringkat..mula2,si pesalah tu akan disuntik dengan sodium thiopental..bila disuntik dengan mende ni, orang tu akan jadi x sedar dlm beberapa saat.kemudian,dia akan disuntik dengan pancuronium/tubocurarine di mana orang tu akan jadi paralyse di mana otot2 dh x berfungsi dan otot2 dh x boleh connect dengan otak lagi dh..huhuhu...dan yang akhir sekali,org tu akan disuntik dengan potassium chloride di mana poison ni akan berhentikan jantung, dan menyebabkan kematian...innalillah...huhu..takut2....suntikan maut(lethal injection) ni banyak dipraktis di luar negara sebab nampak lebih berpeikemanusiaan di mana si pesalah tu x nmpak menderita tyme hukuman di jalankan..tp,cm negara UK kalo x silap,diorang xde hukuman mati,just hukuman penjara sahaja...






INFO..
dalam proses pembedahan,para doktor akan guna jugak pancaronium..sbb xnk bg ada muscle contraction tyme pmbedahan berjalan..kalo x,dia ggngu sbb otot kadang2 dia leh bertindak balas sndri kan..yg jadi masalahnye...tyme ubat pelalian(sodium thiopental) yang diberikan x ckup/gas dalam tong habis tp doktor x prasan..pesakit dh mula sedarkan diri.....macam mana nie...????tmbh2 tgh dok operate..ksian dia..dia akan rasa sakit yang live bila doktor membelah perutnye...arrghhhh...tp,dia xleh nk bg tau dktor sbb otot2 die dh direhatkan sbb kne inject td..dh xde reflection dh..bayangkan la..ngerinya...kes ni je dh banyak sangat..tu yang kadang2 orang mati la ape la..so,salah siapa.....?????


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


okay,sekarang nak crita pulak pasal satu makanan yang boleh menyebabkan poisoning nie..kebanyakan kita suka makan gak makanan ni..nama dia Cassava....ape tu.....???meh kita tgk kat bwah..


  
tada.......ubi kayu..!!ubi kayu ni,dia ada cyanogenic glucoside kat dalam die..die ada Cyanide..!!so,kalo nk masak die,kne pastikan ubi tu betul2 masak...dan tyme masak tu,bukak skit tudung periuk,so that gas cyanide boleh keluar..jangan tutp rapat2,ok..??kalo,x...hbisla...huhuhuhuhu....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

okay,sekarang ni..banyak sangat kes bunuh diri kan...kita sibuk2 nk protect diri dr org jahat,die senang2 je p bunuh diri sendri....kalo ada masalah pun.....jangat la sampai x sayang nyawa kan.....ingatla orang yang tersayang kalo x sayang diri sendiri pun kan..ramai lagi yang sayang kita...sob3..


okay,sambung crita...orang sekarang ni,salah satu bahan yang dia guna adalah minum Paraquat..poison ni kaler die cm gelap2,nak senang cite macam coca cola..!!so hati2 ye...kalo ade orang dengki maybe die offer kita coke padahal tu paraquat..so,better beli sendri je..jangan caye sangat kat orang ok..??




okay,paraquat ni kan,kalo yang asalnye(yang pekat yang belum dilute),die kale hijau gelap2..so,kalo orang minum,dr mulut sampai la sepanjang2 usus yang dia lalu tu akan kale hijau..!!die bersifat panas dan akan membakar organ2 dalam kita...arrghhhh...so,dia akan memusnahkan & menghancurkan organ2 dalaman dalam beberapa hari dan orang tu akan menderita sebelum dia mati...so,jgn la amik ni & berhati2 la dengan minuman anda....kadang2,bukan nk minum tp terminum..sbb,kalo die(farmer) nak cairkan paraquat,mybe dia guna botol2 kosong & termasuklah botol coke..kot2 la kan..pastu letak merata..haih...bahaya2....jangat wat cmtu..sian kat org.......huhuhu...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
actually,banyak lagi yang menarik..tp tangan kte dh lenguh dh nk mnulis..hehe..eh,nk mnaip....so,yang lastnye.....


TRIVIA.....!!!??

berdasarkan mak2,tok2,nenek2,moyang2,makcik2 kita dulu2....kita xleh makan ubat dengan sesetengah makanan...contohnya,kalo makan ni,xleh makan dengan makanan tu...nanti mati la apala....ada x..???msti ada kan..??hehe..agak2 nye la kan..knapa diorang cakap cmtu eh..??mana dorang tau..?hehe..


jawapan misteri untuk jawapan ni according tu Dr.marinah ialah:


~ubat yang berlainan mempunyai bahan kimia yang berlainan dan mempunyai tindak balas yang berlainan...
~contohnye,knp kalo makan panadol xleh minum teh..?np yek..?sebab..teh ada cation..(+ve cas)..ubat yang kita makan tu, ada active ingredient yang anion (-ve cas),so bila pas makan ubat,g minum air teh,diorang akan react..so,ape guna makan ubt tu dh..dh xde kesan lorr....huhuhuhuhu....
~sama jugak kalo makan grape fruit,pastu makan ubat..xleh gak....sbb..bahan dalam anggur tu akan menghalang breakdown ubat2 kepada metabolites..so,xde guna mkn ubat gak..






~perasan x,kalo kita g amik ubat kat klinik kan,dia akan ckp mkn ubt sbelum mkn/selepas makan..np eh..??xleh ke mkn ikut suka je..?jawapan dia mstila x leh..
~sebab..kalo ubat tu kena makan sebelum kita makan,kalo makan jugak sebelum makan ubat,hanya beberapa % kandungan ubat tu yang betul2 akan react dengan badan..sbb..makanan yang kita makan tu,sbhgian dia akan react dengan ubt..so,apa guna makan ubat kan..??dh xde kesan lagi dh..


erm...tu je kot untuk kali nie..hehehe..tata...=)











2 comments:

  1. wahhh. best entry..! suka2. banyak info. thanks for sharing :)

    ReplyDelete

 

♥ Warna Warni Amny ♥ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal